Humanitarni projekat - Hobotnice čudesnice

26.06.2018

Hobotnice Čudesnice su heklane hobotnice koje se primenjuju kao pomoćno medicinsko sredstvo u lečenju i nezi prevremeno rođenih beba. Naime, kada uhvate krak Hobotnice Čudesnice, bebe u inkubatorima imaju osećaj kao da drže pupčanu vrpcu. Tada budu mnogo smirenije jer osećaju sigurnost kao u majčinom stomaku, a to rezultira manjem čupanju sondi (vraćanje sondi ili bilo koji drugi nadražaj iz spoljašnje sredine dodatno izmenjene bebe).

Ovaj humanitaran projekat je popularan širom sveta. U našoj zemlji je više puta pokušavana primena sličnog projekta, ali je tek uspela da opstane i traje već nešto više od godinu dana pod organizacijom zvanom "Hobotnice Čudesnice", a istovremeno podstičući na rad i zemlje iz okruženja (Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Republika Srpska...). Organizacija radi i zasnovana je na strogo humanitarnom principu. Učesnici u ovom projektu heklaju ili doniraju potreban materijal bez ikakve novčane nadoknade ili bilo kakvog profita jer je jedino pod tim uslovima rad u ovoj organizaciji moguć.

Materijal od kojeg se izrađuju Hobotnice Čudesnice je 100% pamučan konac i antialergijsko silikonsko punjenje za jastuke. Radi se po strogim pravilima koji su doneti uz saradnju sa lekarima neonatolozima. Ti standardi podrazumevaju da dužina glave Hobotnice treba da bude 7-9cm, obim 15-17cm, a dužina kraka kada su dobro razvučeni ne sme biti duža od 22cm. Time se obezbeđuje sigurnost beba, ali i poštuje prostor u inkubatorima.

Svako ko zna da hekla može učestvovati u ovom projektu, kao i oni koji žele da doniraju materijal. Administratori su vrlo zahvalni svim učesnicima, kako onima koji heklaju, tako i onima koji doniraju materijal. St George je prepoznao značaj primene Hobotnica Čudesnica i odlučio da podrži akciju donacijom konca kao prva veća firma. Pozivamo i vas da budete deo ovog humanitarnog projekta. Sve informacije možete dobiti slanjem poruke na stranici koja prati rad grupe.

https://www.facebook.com/HobotniceCudesnice/